Färg test 2, svårt när allt är vitt ute :)

0kommentarer

Uppgift; Gå en promenad i en trädgård eller titta i en trädgårdsbok eller trädgårdstidning.

Studera planteringar och vilka färgkompositioner som använts. Har man använt komplementfärger? Analoga färger? Varma? Kalla? Finns det någon som tagit upp färgen på hus, intilliggande byggnader eller föremål i planteringen? Vad tycker du är tilltalande respektive mindre tilltalande? Skriv in dina svar i rutan här nedan.

Efter att ha kikat i lite böcker och tidningar, då det är vinter o inga trädgårdar är annat än vita av snö, har jag kommit fram till det som tilltalar mig och inte.
Den första bild som jag hittade som tilltalade mig var en bild på ett litet rött hus med gammalt tak som gick i rosa, gammalt blekrött tak. Framför på gården var det gammaldags stengångar av natursten och gräs o mossa. Rabatterna bestod av några välklippta buxbomsbuskar som doldes av höga rosa fingerborgsblommor, rosor i härliga olika rosanyanser, blå lavendel lite här o var. Vita prästkragar som lyser upp och långt bort i bakgrunden höga gammaldags mörk orange kungsliljor som otroligt nog passade mycket bra in i bilden. Mycket romantiskt
harmoniskt och fint i kallaanaloga färger.


Jag hittar också en underbarbild som påminner mig om en rabatt jag en gång haft. Klara komplementfärger, Rött Blått och klaraste gult. Det var Blåklint, gula Dagliljor och helt underbara klara röda Jätte Vallmo tillsammans, inte precis intill varandra en del grönt emellan, grönt som väntade på att få blomma lite senare då dessa växter blommar tidig sommar. Jätte läckert och svenskt på någe vis. När det blommade senare i denna rabatt gick det i kallare nyanser, rosa och blå och lila Aklejor, vita prästkragar, vita och blåklockor, Fingerborgslommor och vita Klematis som klättrade upp i äppelträdet som stod i rabatten, lugna harmoniska kalla analoga färger. Fint!
I min egen trädgård har jag en plan att använda lite starkare färger på ett område men i den kallaskalan. Vi har ett skelett av ett växthus som vi ska klä in armeringsjärn och massa klätterväxter. En mörkröd ros, Flammentanz och mörk blålila Jackmani Klematis, pipranka med lite ljusare grönfärg och vildvin för den vackra höstfärgen och de gröna bladen under sommaren. Analoga kalla starka färger.


Analoga varma färger som orange, gul och varmt röda toner kan bli i mina ögon så fult och fel, det är inget jag skulle våga mig på. Orange tillsammans med lila är inte alls tilltalande tvärtom.

Men en ljusgul och svagt lila färg kan vara jätte fint tillsammans, så nyansen på färgen är oerhört viktig. Tittar man på färgkartan så stämmer det ganska bra, de ljusa nyanserna kompletterar varandra bra de lite mörkare är ej i linje med varandra för att komplettera varandra.
I ett grönsaksland kan jag däremot tänka mig lite gula nyanser som ringblommor och krasse, det ger värme och färg till en annan ganska ensam grön färg.
Att komplettera en blå rabatt med lite gult ger liv och lite spänning åt rabatten, en bra komplimentering tycker jag.
2 andra fina komplementfärger är en svagt gul-rosa rosen Charles Austin med rosa fingerborgsblommor. Jätte härlig kombination, som en smarrig glass.

Jag hittade en lite annorlunda rabatt med mörka starka färger som tillsammans blev fantastiskt. Liljor i mörk orange och mörkt rosarött tillsammans med blåriddarsporrar, mörkgröna funkia, mörkröd Alunrot, och några svagt rosa Astilble. Huset i bakgrunden är en gammal lada i mörk falurött. Livfullt varmt o vackert.
Inte helt lätt detta då jag mest fastnar för och dessutom hittar mest på bild, vitt blått o rosa i romantisk anda.
Men den senaste rabatten med lila rött och orange var fantastisk!

Tjing Pillan

Kommentera

Publiceras ej