Nu har jag kommit igång med kursen ordentligt, det är både kul o lärorigt! kommer att gå bra :)

I helgen har 100 tulpaner fått sin plats i vår trädgård. Framför häcken vid entren. Till våren kommer vi att plantera rosor mellan tulpanerna. Så blommningen kommer vara lääänge.
Tulpanerna är en mix av massa härliga färger, tulpan Triumph. Härligt med klara färger på våren när man bara längtar efter färg o glädje.

  
Rosen som jag tänkt, om jag hittar den, är en svagt rosa ros, som blommar Juli- sen höst. höjd ca 0,7 bredd 1,2Modern Blush, också en canadenserska precis som den klätterros jag tänkt beställa. Hon ser super söt ut.

Vi hade turen o få en Fläder av min bästaväns föräldrar, den har hunnit bli några år. I dag hämtade vi den och planterade den i vår gräsmatta mot grannen nära vår lilla pool, nu hoppas vi att den ska bli stor o ge massa blommor så vi kan göra fläder Champagne igen.
Siste blev den lite besk, så spännande o prova om man kan göra den godare.

Ingredienser (1 portioner/st.)

8 liter vatten
1 kg socker
2 st citroner i skivor
1 dl äppelcidervinäger
7 st fläderblomsklasarGör så här

  1. Blanda allt i en hink och låt stå i solen i 3 dagar. Rör en gång per dag.
  2. Sila och häll upp på flaskor med patent kork el skruvkork. Låt stå okorkade i 2 dagar till i solen.
  3. Stäng flaskorna. Låt stå svalt 2 veckor.
  4. Flaskorna håller sig bra i minst 1 år, Men öppna försiktigt!!

kram kram Pillan

Hej!

Så var det fredag, skönt. Solen lyser in i jag är glad att fönstrena är putsade ojoj Allt syns!
Jag sitter hemma i köket o jobbar, tar nu lite lunch o passar på att skriva lite här.

I går var jag o min mor o dotter till Zetas. De hade höstmys och upptänt i hela trädgården.
Vi hittade lite fina växter, men svårt o se i mörkret, jag var lite sugen på att köpa fler rosor, men såg ej färgerna =) o då blir det svårt. Men kanske hade varit spännade o se vad det blivit?!

Vi avslutade med fika i deras mysiga lilla fik. Vi hade tur och fick platser ganska med detsamma.I morse var jag ute o fotade lite, rosorna är så himla fina, jag är överraskad och överväldigad.
Smårosorna jag köpte i år gör sig fina mot den nu mer silvergrålavendeln.
New down har fortfarande knoppar som längtar efter att få brista ut, men hinner de? Tror ej det...Förra årets nya frukostveranda ser tom och ödslig ut. Klematisen som jag fick riva ner och låta börja om för den envisades med att ej ge blommor har 2 stora knoppar NU, men de hinner ej bli till blommor i år, men nästa år ojoj, då ska här blomma. Lite benmjöl till våren kommer ge susen. Tror det är en storblommig Nelly Moser, minns ej. Till höger, ej i blid, växer New Dawn mot väggen. Det ska bli en pergola över denna veranda nästa år är planerat. Vill få lite tak o höjd i trädgården, fler rum liksom.
Undrar om jag ska låte en skuggtålig växt klänga in o ut i riddarhjälmen nästa år, hm eller inte... Den är fin som den är, rostig o härligt kuslig. Undrar om någon har haft den i strid?! Lär aldrig få veta dock.Hej då!
Pillan
Hej
 
I morgon kväll är det Kvällsöppet på Zetas!!
 
Jag har tänkt att gå är det någon som vill följa med?
Verkar bli en helmysig kväll med tända ljus överallt!
 
Jag kan tänka mig att vara där till 19-19,30 typ.
Om någon vill åka med från Vidja går det bra, eller hämtas i Farsta :) Det löser vi.
 
Kramar Pillan
 
 

http://www.zetas.nu/index.html här kan du läsa o se bilder!

I går fick jag mitt lilla startkitt för min utbildning. Åh vad man kan bli glad för en penna linjal o ett block. Min kära sambo kommenterade, det var en dyr penna o block... hihihi gör inget. Jag är glad att det snart börjar!
Var inne o kikade runt lite på websidan, men ingen kurs var upplagd ännu, jaja det kommer väl snart.

Tog några foton på rosorna vid vår infart som kämpar in i det sista, de blir så vackra i frost! De är tagna från min dotters skola, de skulle bygga en altan där o man fick komma o hämta, jag hade ingen aning om vad för rosor det var men den är ju super söt med sina små klasar av söta rosa rosor.

Cykeln har nu gjort sitt för barnen, nu står det som ett fint stileben och väntar på våren då den kommer få en kruka med pellargoner o lobelia som den haft heela sommaren, det var super fint!
Den står nuy i garaget o värmer sig.
Cykeln var på väg att åka med soporna, men då sa jag Stopp o hej!! den är ju jätte fin =)

Tjinge Ling! 
Pernilla

Hej,

Nu har jag fått upp den nya portalen för de kommande fina klätterrosorna. Ser lite naken o ensam ut, men vääänta bara =) Oj vad den ska bli översållad med söta rosor.
Den fina ros som ska få äran att klänga o lysa här är en canadensare som heter John Davis:
Hade tänkt planterat den redan i höst, men den fanns ej, beställde på Zetas men kommer ej i år tyvärr.
Älskar denna färg!Underbar buskros,
Buskros som får stora klasar av rosa
blommor med gräddgula kronbladsbaser.
Blir ca. 250 cm hög och 200 cm bred.
Kommer från Kanada, 1968. (mitt födelseår dessutom) Frisk,lättodlad och dessutom
totalt okänslig för regn.
Härdig till zon 7.
Tänk er häcken hög och rosor överhela denna port :)
Ev. blir det en vit gammaldags grind här också och stora platta stenar innanför, nedsänkta i gräsmattan som skapar en gång in i trädgården.

Här nedan är ett litet höst arrangemang med en ny favorit som jag köpte på torget, den ska klara hela vintern, låter ju fantastiskt!


Hej hej för denna gång, nu ska jag kika om jag kan logga in på min kurs!

Love PillanHösten är skön, men i går blev jag lite rastis, men det löste sig efter nån timme.
Körde Johan min son till sin tjej, handlade lite mer mjölk...går åt massor när fam är samlad!
Sen var jag ute lite o satte upp en ny fin portal för rosorna som ska få klänga o klättra på den.
Hittade faktiskt den på Clas Olsson, den sista de hade... Vi fick måntera ner den i butiken, men det gick bra. Skulle bara ha den. Bild kommer, i går var inget toppen fotoväder precis =).

Sen när jag kom in o var lite ruggig gjorde jag mig en god kopp the och mackor till Lillis, 4,5år. Sen såg vi på en helt underbar gammalfilm, Lejonkungen, den är så himla fin. Var lite orolig att Lillis skulle bli ledsen när lejonpappan dör, men nä han bara konstaderade detta. Sen kom ju Pumba o Timon in i biilden o då blev det kul =) Skönt med söndagsmatiné ibland. Man kan ej vara ute i trädgården heeela tiden.

Fast nu längtar jag efter de 100 tulpanerna jag betsällt som ska hinna ner innan frosten gör marken altför hård.
Har köpt massa härliga starka färger i år, de ska vara precis vid entrén.

Tjing Nu måste jag jobba...

nedan 2 bilder från förra höstens borddekoration...


I dag åkte sista blommorna in i garaget, Ros på stam och några pelargoner som tappert har hängt med in i hösten. Men någon snö har jag ej sett till ännu. Men den kommer väl... Skulle ju bli trafikkaos i dag?!

I går satt jag o skissade lite mer, som alltid i soffan framför nyheter o annat, Jag har mitt skissblock, några, ganska många, trädgårdsböcker bredvid mig. Jag har stora planer om o kring den sora poolen, 4x8m med stooort nytt trädäck runt. Det ser lite kalt ut så jag skissadelite. Det blir en pergola med klätterväxter över ena hörnan, men ganska stort! Det blir rosor och vildvin. Under blir det ev. en på platsbyggd bänkt i hela hörnan, skönt kunna sitta o fika i skuggan nära poolen. Det svåra med en pool i trödgården är att få den att smälta in i öv. trädgården som jag vill få lite romantisk, detta är INTE helt lätt! Men i går hittade jag några fina bilder på nätet där man liksom bakar in området med lite olika passande växter. T.ex. Jätte verbena i svagt super fin lila, massa höga gräs varvart med dagliljor. + Pergola med klätterväxter som skapar ett mysigt svalt rum intil poolen.

                  
För och efterbild våren 2010, däcket blev jätte stort, men super bra, vi fick lite hjälp med denna.
Nu återstår möbler växter pergola mm, det kommer nästa vår. Vi köpte lite nya solstolar men inte så mycket mer...Och en poolfest han vi så klart med för att inviga det nya däcket.


Ja brist på saker att göra till nästa vår har vi då inte, hoppas hoppas min kära blivande man vill snickra mer då bara...

Tjingeling
Pillan
NU har jag anmält mig till Trädgårdsakademins utbildning, Trädgårdsdesign Primo, så himla kul och spännande. Wish me luck! Kommer kanske försvinna helt in i denna underbara värld ett tag =) Hoppas verkligen den är bra. Jag kommer skriva och berätta om hur det går .

Första gången jag går en utbildning på distans.


http://tradgardsakademin.se/fortbildningskurser/traedgardsdesign-primoPillan snart Trägårdsarkitekt :)Här ses våra svartvinbärsbuskar och krusbär på rad, samlade i år, De stod utspridda tidigare.
Fin höst färgerna ger värme, mm skönt.
På sommaren värmern annanrs poolen som man ser ett litet hörn av.

Hej,

I helgen fick jag liite gjort i trädgården, vi fyllde på massa jord där det fattades, t.ex runt vår tall som ligger i en sluttning nära entrén. Jag planterade sedan, jättedaggkåpa, såpnejlikor-låga rosa, mossflox blå, stjärflocka rosa. Flyttade dit en jötte fin Kärleksört som rådnar så fint nu, den fick plats närmast tallen + ett gäng Narcissor som jag tror blir fina i backen i vår tillsammans med Förgätmigej. Det som är med trädgård är att man kan ej ha bråttom, det tar sin tid man måste vänta. Och det är ej min starka sidan annars, så nått ger det mig säkert som person. Man blir lugn i trädgården, den ger ro. Det behövs ofta, för mig som annars är lite fort o fel, snabba beslut...

Jag började i helgen skissa på hela tomten, ritade av en karta i skala 1:100. Sen ska jag ta tunt smårgåspapper och rita in allt jag vill ha här. Buskar träd och gångar först sedan stora härliga frodiga rabbater Åh vad det ska bli vackert och kommer att dofta gott. mm.

Började också skissa på hur jag ska klä in växthuset, ev vildvin rosor och klematsi, i lite starka färger, mörkblå klematis och mörkrosa rosor + ev en vit klematis. Kul o leka med färger! Kanske ska måla stommen svart först?!

Nä nu ska jag ta lite lunch också...
kram kram hela dan!
Pillan

Och drömmer mig bort lite, Nu har jag hittat en utbildning jag kan tänka mig att gå.
Trädgårdsarkitekt, men på distans och i flera steg. Den första är på 200h under 12 månader som handlar om trädgårdsdesign, planering, växter, skissa en plan mm. Verkar huuur kul som helst.
Har också bokat en tid med en före detta kollega som har gått en trädsgårdsdesign utbildning på Ullriksdalsträdgård. Vi ska spåna lite på vad vi kan göra inom denna fantastiska värld tillsammans, Trädgårdsdesign. Kanske börja jobba i liten skala... Vore ju super kul.
Nån som vill ha lite tips o råd?  Trots saknad av utbildning har jag en hel del kunskap, jag har ju haft trädgård under ca 25år o innan dess hemma hos mor o far, där de lärde mig massor.


I be back... Måste jobba lite... offert på G.
Hej igen,


Ja det finns så mycket jag vill göra och det finns hur mycket plats som helst på tomten att utveckla.
Den rabatt jag just nu är mest stolt över är min rosen och lavendel rabatt. I dag var den så vacker i höstsolens sken att jag bara log.
Den stora ängen under körsbärsträden var ett test i år, vi får se om jag vågar hoppas på äng ännu ett år, annars kanske jag börjar gräva här och plantera alla de växter jag längtar efter. Läste Hannu Sörestams bok, gör det lite då o då =), och fick tips om att skapa en gång av järnstänger som växter får klättra på och skapa lite skugga för ömtåliga växter, lät spännande o snyggt med ett trädgårdstak mitt i, Ja vi får se.

Vill i min trädgård vara lite vild o galen, ska söka efter lite kul grejer på Loppisar som man kan ställa ut lite här o var så det händer lite. Min fina Madonna ger ro och lugn åt altanens ena hörn, men vill ha mer smycken och spännande saker att upptäcka o hitta men som smälter in lite naturligt.

Jag har läst att man kan bygga rabatter på tidning, det kommer jag prova till våren, skulle vara skönt att slippa gräva, då kanske man kan anlägga lite mer blomstervyer i vackra färger o former liiiite fortare.
Någon som gjort det får gärna berätta hur det funkat för er!
Jag läste att man bara lägger nått lager tidning direkt på gräset, lägger på grov kompost som grenar mm sen kompost och sist 2cm jord. Kan plantera t.ex pumpa på som snabt ger bra jord, men är lite osäker om man kan plantera nått där direkt, känns ej så, möjligen så nått... hmmm får prova mig fram.


Jag har ett tomt växthus oxå utan glas, allt gick sönder i vintras, som jag funderar på låta liksom växa igen av vildvin o klematis o humle mm. Kan bli hur coolt som helst eller inte. Men då tar jag bort det hela, man ska göra kul tokiga saker o ej vara rädd är min devis, måste våga prova lite. Äsh kan det inte vara vår nu=)


Kram kram over and out

Pillan


Hej igen,

I dag är jag på hugget=)
Hittade en aktivitet som lät super mysig!

Hoppas ni vill följa med!

Kram kram Pillanhttp://www.rappne.nu/evenemang.htm


Kalendarium 2010

Vi på Slottsträdgården Ulriksdal välkomnar dig och dina vänner på en kväll fylld av inspiration och härlig stämning i höstmörkret!

Vi har dessutom premiär för årets julpynt i vårt orangeri. Kom och låt dig inspireras av årets jultrender! Våra medarbetare från Design finns på plats och svarar på frågor och visa upp ritningar från året som gått. Under kvällen visar vi också upp kvällens erbjudanden, tillverkar dörrkransar och vackra arrangemang.

Varmt välkomna!P.s Vi bjuder på dryck och tilltugg. Anmäl dig i formuläret nedan. Observera att det är fri entré under kvällen samt att du inte får en bekräftelse på din anmälan. Efter du fyllt i formuläret dirigeras du om till vår startsida. Frågor? Kontakta oss gärna per mejl; slottstradgarden@rappne.nu


Hej,
 
Har fått nys om lite nya marknader mm att gå på i Höst o Vintermörkret.
Meddela mig om Du vill följa med!
 
Kvällsöppet på Zetas, 28 Oktober, ska ev. gå på den.
 
Julmarknad på Zetas den 4-5 December. Inga tider än. Jag vill gå!
http://www.zetas.nu/index.html
 
 
Taxinge slott
Julmarknaden är öppen 11 - 14 november och 18 - 21 november
Öppettider
torsdag 11 - 19, fredag och lördag 10 - 18, söndag 10 - 17
Entré 70:- (barn under 12 år fri entré i vuxens sällskap
http://www.taxingeslott.se/?show=kalender&ID=114
 
Jag kommer att gå på denna marknad absolut.
 
+ ev Tullgarn, vi var där förra året och det var jätte mysigt:
 
 
Julmarknad i Drottning Victorias Hovstall & Orangeriet, Tullgarn
4-5 och 11-12 december kl 11-17 .
 
Tullgarn lyses upp med facklor och marschaller,
Julmarknaden erbjuder traditionellt hantverk tex halmbockar,näverslöjd,träslöjd,julgodis,korvar,sylt & marmelader stickade produkter,brända mandlar & mycket mycket mer.
Tomten tar emot önskningar från barnen.
 http://www.tullgarnsvardshus.com/page.php?p=11
 

 
Kram kram Pillan

Hej,

Sitter hemma i mitt mysiga kök och jobbar, har ont i halsen och är snuvig.
Jag är en kvinna i mogen ålder, fy vad det lät, men det är sant så känns det, 40+.

Vi bor i ett hus på landet en kvart från Globen söder ut.
Jag har en stor familj med 2 egna barn/ungdomar flicka 18 pojke 17år.
3 bonus söner, 16,14 och 4år + en härlig sambo snart blivande man =) Bröllop till våren!

Jobbar i IT barnchen men som jag känner just nu vill jag göra nått annat snart. Trädgårdsmästare eller pyssel o pynt butik  eller fik+butik =) Ja den får veta som läser vidare.

Jag har aldrig bloggat förr, men vill dela med mig av min vardag och min trädgård som bara är i sin linda, men redan detta år har det hänt jätte mycket!

Den kommer att handla om mina planer drömmar och verklighet.

Trädgården:
Vi har en tomt på ca 1600m2 och det är mest lerjord. Det finns 2st körsbärsträd var av ett är dött som nu mer ger stöd åt 2st klematis en vår och en höstblommande. 1 japanskt körsbärsträd som är nytt som kommer att bli som en dröm i vår, är min dröm. Den står i vår nya häck, vintergrön Liguster som snart ska få en rosenportal, Johan Davis en kanadensare som jag tror kommer bli helt fantaskrisk att gå igenom när man ska in i vår trädgråd. Den kommer att få en vit gammaldags grind också.

Vi har börjat i år 2010 med att göra väggar i vår trädgård, häckar och plank.
Planken är vita och in mot vår nya innergård har vi en stallgrind, det blev super fint!


Här är nya häcken + nya innergården under uppbyggnad!


Vi har planterat lavendel, pioner, rosor liljor mm.
Ska bli spännande och se nästa år hur allt tagit sig.

Jag vill plantera björnbär och hallen och ett eller 2 äppelträd.

Åh vad detta är roligt!
Vill bara mer o mer :)Började med att anlägga en äng, men det kommer ta tid inser jag, de frön jag sådde tog sej ej så bra, nog lite för tort i våras. Men skam den som ger sig, jag sådde frön i förrgår igen, och morgonen efter var det frost... jaja vi får se, kanske får fuska med lite färdiga plantor här o var i vår.


Hej hej för denna gång

Kram Pillan