I vårt område... ännu ett test i min kurs.

0kommentarer

Huset!

I vårt område finns mest äldre fritidshus. Men även ett antal äldre villor och en gammal fin gård.


De äldre sportstugorna är från 40-talet då området omvandlades till sommarstugeområde. I den ”nya delen av Vidja” där vi bor byggdes husen på 70-talet.

På mitten av 1900-talet skulle stugor som våra, kallade sportstugor ligga i så orörd natur som möjligt vilket många fortfarande gör, ser naturligt och skönt ut. Många tomter har stora stenpartier med massa vacker mossa, äldre höga granar och tallar, ormbunkar och vilda blommor.

Många hus är äldre modellen av fritidhus ingen gjort något med på länge, tomterna är vildvuxna och naturliga. I vissa har man lagt till med blomrabatter och inhägnade köksträdgårdar nu på senare tid. Friluftslivet var viktigast och ej odlingen i sig på den tiden men nu mer vanligt.
Det finns också timmerhus med lite äldre trädgårdar som har gammaldags blommor men ändå mycket naturtomt, passande tycker jag är det med bärbuskar och äppelträd oxå.

Det finns ett hus med putsad fasad och lite herrgårdslik uppfart med grusgång och uppfart med rosenrabatter som är upphöjda. De har en pool de avskärmat med höga plank och ett litet hus för ombyte och ev. bastu intill.  Allt mycket elegant och tilltalande. Passande att skärma av poolen då den inte riktigt passar in i ”herrgårds” miljön.


En granne har en fantastisk äng under ett äppelträd, på våren är det fullt av kungsängsliljor, både vita o rosa, sen kommer fler o fler olika vår och sommarblommor, helt underbart. Jag kan stanna länge och bara tjuvkika in genom deras fina gärdsgård. Huset är rött med vita knutar och ligger på en höjd. Allt i rätt stil för hus o område. De har också en inhägnad köksträdgård med grönsaker och bär. Deras tomt omgärdas av en nygjord, gammaldags gärdsgård vilket är super charmigt.


Vi har i vårt område en visningsträdgård, oj oj vad här har kämpats. Det är stenpartiväxter i en stor härlig slänt, med lite kortklippt gräs emellan blomsterkuddar och sten och berg. Det blommar nästan som finast under våren, men det fortsätter hela året. Det mest fantastiska är att man hittar nya blommor överallt, små söta originella blommor med otroligt vackra färger. De har i skogspartierna planterat rododendron som blivit enorma och i dessa, allihop, växer det supersöta fantastiska klematis i matchande färger, helt underbart, trolskt.

I området finns även en stor fin gård med anor från 1700-talet. Här blommar det från tidig vår till sen höst. Väl krattade grusgångar leder fram till huset, i mitten en cirkel av blommor med flaggstång i mitten. Buskar och träd, blommor allt i harmoni och vackert format. Inget för stort eller tar över utan allt flyter ihop till en skön trädgård i harmoni.


Vår egen tomt som är i det nya området är mest gräsmatta och en liten bit skogstomt några rabatter en pool och stort altandäck, allt på ca 1600m2. Vi har satt upp plank och häck för att skapa nya rum.  Bonden lär ha kört iväg all matjord och kvar blev lerjord. Några som haft hus i denna del sen 70-talet har byggt upp trädgårdar med bärbuskar, fruktträd och köksträdgårdar. Men många har endast gräsmatta och häckar någon buske och någon enstaka blomrabatter.

En del har bara gräsmatta, några trädgårdar är skrotupplagor för avlastning för skrot o bilar, och några låter allt bara vara vilket kan vara bättre än de 2 sist nämnda…

Tjing Pillan

Kommentera

Publiceras ej