Vad ser man från våra olika sittplatser på tomten?

0kommentarer

Ännu ett test:
Välj en trädgård, din egen eller någon annans. Vilka siktlinjer finns i trädgården? Vad ser man från trädgårdens sittplatser? Vad ser man från entrén? Altanen? Tomtgränsen? 

I vår trädgård såg man allt var man än var i stort sett när vi flyttade in, det var mycket öppet.

  
Vi började i år med att sätta upp plank som vi målade vita, ca 180cm höga mot ena grannen rakt fram när man kommer ut från vårt hus.

Entrén; Rakt fram till vänster när man går ut ur huset har vi en friggebod där min dotter bor, till höger ett garage med en utbyggnad där min son bor. De ville ej ha insyn när de går in och ut till stora huset och vi ville ej se ner till grannens lite skräpiga infart. Vi förlängde sedan planket hela vägen bakom garaget och fram till den befintliga häcken vid p-platserna vid infarten vilket gjorde det ombonat och mer ”städat” även där. Från Entrén ser man också 2st frodiga rabatter direkt till höger med blommor från tidig vårvinter, julrosor, tulpaner, funkia, akleja, löjtnantshjärtan, höstflox sist höstanemoner. Vintergrönt som buxbom och järnek. Till vänster ser man tallen och sluttningen nedanför som har fått massa nya växter i höst.

Från garaget mot den nya häcken, som löper utefter hela infarten mot gräsmattan, satte vi också ett plank med en stallgrind i så när man kör in till oss och ska gå in ser man inte direkt in till innergården som skapats med dessa väggar. Det blev en skön innergård, lite mer hemlig och lättare att dekorera med klätterväxter och tillfälliga stilleben. Det gjorde jätte mycket för insyn och mysfaktor och rumskänslan.
På sikt när häcken blir hög kommer man bara att se gräsmattan och tomten genom rosenportalen vilket gör att man ej ser allt direkt när man kör in till oss.
Här byggs det för fullt, stengången leder till Johans hus, utbyggnaden på garaget. Till höger syns vårens tulpaner. Det blev en mysig innergård!

Från de olika sittplatserna vi har ser man:
Från altanen under tak, vid köket på Norrsidan ser man, Tallen och skogspartiväxterna som är ny planterade, man ser Helenas Friggebod och garaget, en ljuslila klematis som klättrar upp vid Johans fönster. Man ser insidan av planket, en liten öppning mot parkeringen, men knappt bilarna. Till höger en stor syren, lite till vänster på höger sida en kaprifol som hunnit bli till åren och doftar underbart på sommarkvällarna.  Man ser också studsmattan ute på gräsmattan, mindre vacker, men bra när lillskrutt på 4,5 år hoppar o leker där.  I dag ser man grusinfarten, men så snart häcken växt upp kommer man bara se den och rosenportalen och prydnadskörsbärsträdet i häcken. Samt 2 nya små vårblommandeklematis vid planket i slutet av häcken. Ingen insyn alls!

Om man istället sitter på vår lilla frukostaltan på gaveln i österläge så ser man i dag rakt ur mot vägen genom vår stora infart, mindre kul. En stor häck mot vägen med bra insynsskydd. Gräsmatta nedanför oss, den ligger lite högre upp då det är lite nivåskillnad på tomten här, ca 75cm. Till höger ser vi vår äng och 2 körsbärsträd. Ängen är mer eller mindre gräsmatta som fått växa fritt men som blommade fint i somras. Bakom körsbärsträden ser man ner till vägen och grannarna, här skulle häcken behöva förlängas så vi får insynsskydd och rumskänsla i den hörnan också.

Skulle vilja plantera lite häckar som avskiljare och rumsskapare här, men det får vänta lite då barnen ska få ha lek yta här. Men så snart häcken vuxit upp blir det bättre. Ev. sätter vi en häck in på tomten framför ängen mellan den och stora öppna gräsmattan för att få lite att kika in bakom=)
Vi har planer på att göra en pergola över frukostaltanen så den mot sommaren blir mer ombonad och ger skön skugga på fm när det är mysigt att sitta här och äta frukost.
Sitter vi på baksidan i bästa söderläge ser vi ut över trädäcket och poolen. Allt är helt öppet idag inget spännande alls. Men det ska ändras med 2st pergolor och 1st inklätt växthus, + ev. nya träd och buskar och högtgräs vid poolen.


Det fina man ser här är rosen och lavendel häcken och grannens berg och stora fina en.
Den enda nivåskillnaden som är här är att till höger har vi ett pumphus som påminner om en jordkällare. Detta är i sig ett stort projekt. Den är vildvuxen i dag och skulle vara kul att göra till ett fint stenparti eller terrassera med stenmur eller torvblock.

I vår ska vi ha en ny sittplats vid körsbärsträden i ängen, här står i dag en liten bänk. Det är jätte trevligt att sitta här och titta mot huset och mot lilla frukostverandan och poolen härifrån. Funderar på att göra en stenbelagd rund platta här för formens skull och kanske nått högt växande, syren el liknande runt om. Hit skulle jag vilja flytta våra gammaldags trädgårdsmöbler i vitmålat trä, ryggarna med klassiska kors. Här kan bli mysigt att sitta o sippa på gott kaffe o fika och prata i lite skydd av träden med utsikt över huset och vår fina altan.

När vi sitter i lilla poolen på västra sidan av huset, med kvällssol i vårt SPA, så ser vi in till grannens baksida, de är aldrig där men ej så fint. Vi funderar på att sätta upp plank även här för att avskilja området och skapa rum och mer ombonad känsla. Rakt fram från huset ser vi kullen, pumphuset som också skulle vara kul att fixa taket på då det är mest ogräs i dag. Den nya flädern som står till höger om kullen kommer att ge lite skydd och grönska på höjden.

Ja i vår trädgård kan man göra mycket för att skapa rum, nya vyer och fina siktlinjer. Det är inte mycket som gömmer sig eller är hemligt här i dag. Men det är det som är lite kul. Den är i dag som ett vitt papper med oändliga möjligheter till kreativitet.
Från vägen ser det hemtrevigt ut, men stort och öppet i dag.

Slut för i dag tack för i dag!
Pillan

Kommentera

Publiceras ej