Vad ser vi innifrån huset? Ett av mina test i kursen.

3kommentarer

Hej!
Jag utgår från vårt hus i Vidja.
Sitter man i köket vid köksbordet ser man åt flera håll.

Dels ut på vår altan i norrlägeunder tak. För 2 år sedan målade vi golvet och möblerna där vita. Gamla gedigna klassiska trädgårdsmöbler som egentligen borde stå i en berså. Träsoffa och 2st fåtöljer och ett bord, med ljuskrona över bordet och matta i blekt rött under. Alltid en blomma och ljusstakar på bordet. Det ser ljust och trevligt och inbjudande ut. Detta ser vi genom dörren som leder dit ut.

Bilden kommer att förstärkas och blir mer ombonad när murgrönan vi planterat vid 4 av pelarna vuxit till sig, och den nya ”gamla” kaprifolen vuxit upp.

Ser vi ut genom fönstret i köket mot infarten till tomten ser vi dels insidan av det nya planket med stallgrind. Stilleben i form av växter i kruka och en gammal fin cykel på insidan samt lyktor. Garaget med fönster här åt. Lite till höger ser vi den nya vintergröna ligusterhäcken som är på väg upp, i den en rosenportal där 2st Canadensare vid namn John Davis, rosa klätterrosor ska få klättra upp i vår. (hinner ej i höst o få ner dem tyvärr)

Lite längre bort i häcken närmare stolpen med en svart urna och ljung står ett ny planterat japanskt prydnadskörsbär som kommer bli helt ljuvlig till våren. Infarten är grovtgrus och här får ca 4-6st bilar plats. Man ser lite av häcken som är framför bilarnas nos, är en tätvuxen formklippt häck med lite mörkgröna blad, vet ej namnet. Man ser även det nya vita planket som sträcker sig mellan häcken och garaget.


Bilden kommer i vår att förstärkas då vi i år planterat 100st tulpaner Triumph i blandade färger och när dessa lagom blommat klart kommer de rosor som också ska få landa här i vår, Modern Blush att ta över och blomma fram till sen hösten. Det enda är att när Ligusterhäcken vuxit upp lite till om några år så kommer vi ej att se dessa blommor från köket, men alla som kommer hit o vi när vi kommer hem.

Det man ser in mot trädgården från köket är annars häcken mot vägen. En yvig snabbväxande häck med rosa vippor. Den är klippt i våras nu hög och ger gott insynsskydd från vägen som är lågt trafikerad. Precis nedanför fönstret är en rosa ölandstok rabatt synlig, men sen ser man mest gräs och 2 körsbärsträd lite längre bort, varav det ena mer eller mindre dött.

Bilden kommer att förstärkas här då körsbärsträdet väntar på att bli översållat av murgröna och 2st klematis, en vårblommande i lilablå nyans och en sen blommande i mörktrosa. Det kommer bli fint.

Men denna del av trädgården kommer att få vara mer el, mindre orörd då detta är lek yta för barnen. Här får man spela boll o kubb och hoppa på studsmattan som står här annars. Nu är den nerplockad för vintern. 

Från vardagsrummet ser man ut till baksidan av huset, ganska öppet som det är nu. Man ser över till grannen som mot oss har en jättefin bergsknalle mot oss och en stor fin en. Det ger lite skärgårdskänsla. Vi i vår tur har ganska nära deras tomt en sandlåda och ett tomt ödsligt växthus 2x4m utan glas. Vi har ett stort trädäck som löper från huset ut och runt den stora 4x8m polen som nu är täckt av skyddande plåt. Rakt fram där altanen slutar finns den första lilla blomrabatt som kom till här. Den är nu super fin, ja inte just i dag då det mesta blommat över men i somras och tills ganska nyligen. Rosor stora o små i rosa nyanser mot en härligt frodig lavendelhäck som är närmast altanen. Lite örter hittar man även här, nära o bra till huset och grillen som är liten och står närmast huset. Normalt står även ett stortbord och 8st stolar här i nu mer grånatträslag.

Denna bild kommer att förstärkas med flera stycken olika pergola. En rakt fram för att skydda så bollar från lek i poolen ej förstör den nyanlagda rabatten med 3st pioner och liljor och mer härlig lavendel på gaveln av poolen. Den kommer att kläs med någon grönklätterväxt, ev. bara vildvin eller murgröna. En grönvägg för att pionerna ska komma till sin rätt.

En pergola över det nya stora altandäcket som är till höger om poolen när man tittar ut. Den pergolan kommer att gå över ett av hörnen och kläs in med vildvin och om jag hittar tåligt blåregn, ev. någon blåblommande tidig klematis. Där kommer solen att silas ner bara och ge lite skön skugga varma dagar vid poolen och en fin vy från vardagsrumsfönstret.

Växt huset jag nämnde har jag en lite vildplan att klä in som en koja eller mysrum med bord o stolar o ljuskronor och mysiga kuddar mm. Klä in det hela först i armeringsjärnsnät och sedan i vildvin ( för grönskan och höstfägringen) rosor och klematis i klara färger, rött (Flammentanz) mörkt blå (Jackman klematis). Lite spännande och läcker direkt utanför v-rummet. Om det inte förstör vyn av skärgård… ej bestämt än, kanske sätter det lite högre upp mellan körsbärsträden… Men att det ska till det vet jag J


Planen är också att plantera lite högt gräs på andra sidan poolen utefter långsidan mellan oss och grannen för att skapa lite rumskänsla och föra tankarna till havet, stranden. Det kan bli fint inifrån också. På altanen står under sommaren 4st svarta solstolar. Bilden skulle kunna förstärkas med några stora urnor med högt gräs i närheten av solstolarna.

Något jag funderat på är ljus och belysning, vi skulle kunna lysa upp mer i vår trädgård. Speciellt på baksidan och runt poolen. Vi skulle kunna lysa upp pergolorna senare och de vackra träd man ser, enen och körsbärsträdet. Det känns lite spännande just denna årstid. Vi har planterat en liten gran vid entrén som ska få ljus i jul. Men den syns ej annat än när man kommer eller går.

På framsidan har vi 2 fina lyktor en vid infarten och en innanför planket. Samt lyktor på huset på flera ställen, bra ledljus för att hitta in.

Från vårt sovrumsfönster ser man mest det vita nya planket mot grannen och en dvärgsyren. Men här kikar vi ej ut så mycket. Men sen planket kom upp skapar det en rumskänsla som gjort det trevligare att se ut här.


Från hallen ser vi ut till gaveln där vår lilla pool, vårt SPA finns, på hösten och framåt har vi ett bord intill i järn med grönspetsplastduk på, låter hemskt, men är fint J På det står fina låga krukor med mossa, röda äpplen och annat fint, ljuslyktor stora o små. Ser fint ut inifrån och mysigt när vi badar i mörkas vinternatten. Den vyn är fin.

KLÄTTERROSEN NEW DAWN PÅ TILLVÄXT!


Detta skrevs i höstas innan all snö kom, i dag ser det lite annorlunda ut, mer vitt kan man säga.
Samt planerna har utökats massor. Återkommer :)

Kram Pillan

3 kommentarer

Anonym

20 Jan 2011 10:57

Hej Pernilla!

Vad roligt att läsa om dina trädgårdsplaner. Planerna växer fram och detlajeras. Tänk vad välkomnande att komma hem till allla dessa tulpaner i vår! Har du fortfarande planer på några japanska körsbärsträd vid ligusterhäcken som ni skulle kunna njuta av från köket? Eller är det något nytt på gång där?

Pernilla

20 Jan 2011 18:22

Pernilla

20 Jan 2011 18:28

Hej Katarina,

Tack snälla, ja detta är så himla kul och jag vill ha mer o mer i trädgården. Tulpanerna kommer bli super fina får man hoppas, nu är det typ 1,5m snö på så man kan bli tveksam.

Ett japanskt prydnads körbärsträd planterade vi i ligusterhäcken när den planterades :)Och vi har planer på att sätta ett på motsatt sida vid infarten och ett rakt fram när man går på grusgången, nära entrén.Tack för dina tips!

Vi borde ses snart!

Kram Pernilla

Kommentera

Publiceras ej