Hej,

Jag ser en trend, rosa rosa o rosa överallt i trädgården. Men det är ju så fint!
Kan inte låta bli o fota dessa skönheter då o då o visa er.
Nedan ser ni rosen Leonardo Da Vincie, New Dawn, Anemoner och rosa Ölandstok.

Anemoner, Höstanemoner, tänk att de kan blomma o blomma hur länge som helst, jag vill ha fler o mer av dessa skönheter. Nedan ser ni 2 olika sorter o olika rosa=)

Var hos min dotter i Norrköping o hälsade på förra helgen. Då hittade jag denna stora fina korg på Erikshjälpen, en jättestor ordnad Loppis. Dit ska jag fler gånger!

Ölandstok har inte varit en favorit men sen jag hittade den i rosa så har den blivit en given växt hos  mig. Nu är de små fina buskarna översållade med små söta rosablommor.

New Dawn kämpar in i det sista, många nya knoppar som kanske hinner gå i blom innan frosten tar dem. Jag tycker mer o mer om denna ros, den har tagit sig riktigt bra i år, den var lite seg i början.
Jag är i Malmö nu efter 2 dgr här och innan dess 2dgr i Gtb.
Nu längtar jag hem till min familj och trädgården.
Min kära man har en överraskning till mig, vi skall bort i helgen på hemlig ort, det ska bli så himla mysigt.

Ha en skön helg!

Tjingelling!

Pillan
Hej,

Vill dela med mig av det utlåtande jag fick för mitt design arbete under hösten 2010 och våren 2011.
Tidigare i min blogg har ni kunnat hitta funktionsplanen, idécollaget och trädgårdsritningen.
Växtlistan lade jag aldrig ut här den blev för stor, men ev. gör jag det...Skötselråden har jag nog haft med, nu blev jag osäker bäst jag kollar. Den kan annars vara användbar även för er läsare.

Här är Idécollaget:


Innehåll
Funktionsplan - finns med i din lösning
Idécollage – finns med i din lösning
Trädgårdsritning - finns med i din lösning
Växtlista - finns med i din lösning
En beskrivande text – finns med i din lösning
Egna antaganden - finns med i din lösning
Skötselråd - finns med i din lösning

Bedömning:

Betyg VG

Du har i ditt trädgårdsdesignförslag visat prov på god växtkännedom och god inlevelseförmåga i de förutsättningar som givits med avseende på såväl platsens förutsättningar som kundens behov, önskemål och förväntningar. Vidare har du med ritningar och i ord presenterat dina idéer på ett tydligt och inspirerande sätt. Din lösning är fullt möjlig att genomföra i verkligheten.

Kommentarer:

Du har i ditt förslag fått med det som var viktigast för er och har förklarat dina tankegångar på ett tydligt sätt. Jag är övertygad om att hela familjen kommer att känna sig ombonade och samtidigt fria att leka och på annat sätt vara aktiva i den här trädgården. Och att ni kommer att hitta flera platser att trivas på oavsett årstid, tid på dygnet och väderlek. Du har tänkt på funktionerna i trädgården och även delat in i olika rum, vilket skapar en praktisk och trivsam trädgård.

I denna trädgård blir utmaningen att kombinera alla önskemål och detaljer som kan upplevas stökiga, men att det ändå blir en harmonisk och avslappnande trädgård. Jag tycker att du lyckats bra med denna utmaning i och med att du delat in trädgården i rum.

Vidare tycker jag att din komposition med de växter du valt för planteringarna känns inspirerande och tilltalande. Här finns en stor artrikedom. Det finns en liten risk med att blanda allt för många olika arter, eftersom resultatet kan bli en aning rörigt. Med färre arter i större grupper, som återkommer då och då, blir trädgården sammanhållen.

Jag bedömer att de flesta växter du valt i ditt förslag har goda förutsättningar att växa och utvecklas i denna ståndort. Jorden är lerig och det finns vissa problem med dräneringen, vilket betyder att man får jobba med dräneringen, eller välja växter som inte är känsliga för fukt. Det kan bli problematiskt för torktåliga växter som lavendel och salvia, här krävs tydligare instruktioner i en skötselplan. Eller så kan det vara så att man väljer bort vissa arter för att trädgården ska bli mer hållbar över tid. Speciellt viktigt mot kund, är det ens egen trädgård kan man ju kosta på sig att testa mer.

För att veta vilka växter som är torktåliga och vilka som är fuktighetskrävande, samt sol- eller skuggföredragande, titta gärna i naturen! I den vindskyddade skogen eller lunden finns växter med stora gröna blad som trivs bra i skuggan. Ofta är jorden mullrik och fuktighetshållande. På den öppna ängen och vid stranden finns växter som klarar sol och vind, ibland även salta vindar. Bladen är smalare, ibland silverfärgade, eller tjockbladiga för att spara på vatten. Naturen är en bra inspirationskälla för att lära sig mer om ståndort och växternas behov. Det blir då enklare att välja lämpliga trädgårdsväxter.

Jag tycker vidare att du disponerat ytorna i ditt förslag på ett mycket trevligt sätt. Här finns både en ombonad, trygg känsla och samtidigt fria ytor att leka på. Du har arbetat med växter och andra material för att skapa rum. Härligt!

Din skiss är snyggt ritad, tydlig och lättillgänglig. Tillsammans med ett färgsprakande och bildrikt idékollage säljer du in din idé på ett effektivt sätt till kunden.

Ett råd till dig är att du ger dina förslag ett temanamn. Med ett tema, ett namn, blir det lättare för dina kunder att hålla sig till den röda tråden i ditt förslag. Jag kan använda namn som ”Månskensträdgården” för en trädgård med vitt som genomgående färg. Eller ”John Bauers skogsträdgård” när förslaget innehåller mycket barrväxter, sten, mossa och vatten. Vilket namn skulle vi kunna sätta på ditt förslag?

Hör av dig om du har frågor eller funderingar!

Hälsar

Matilda Nilsson
Lärare

Anette Åkerström
KursansvarigDet här med Namn känns svårt med så många olika rum med så olika innehåll, pool, skog, gammaldagsberså osv...
Men jag ska fundera såklart, så en dag har jag ett bra namn på trädgården också.

Kram kram Pernilla
Hej,

Detta är vår entré. Jag är lite stolt över rabbatterna, för när jag flyttade in var det mest ogräs och mossa här. Buskarna har jag format som bollar vilket ger ett lite mjukare intryck mot huset.
Rabatten på hörnan blommar från tidig vår med julrosor och sen tulpaner och kungsängsliljor, sen kommer Aklejor och rosa Löjtnantshjärtan och funkian börjar synas, samt den Japanska Sockblomman blommar i ljupmörkrosa på skira stänglar utan blad. När den Sockblomman blommat klart då är dess blad fullt utvecklade och skaper en mur, julrosorna blommar än och funkian har brett ut sig fullt ut och börjar blomma. Nu på hösten står Höstfloxen i sin finaste skrud, rosa och lila sticker de upp mitt iallt grönt. Så himla fint. Tycker jag ;)

Vid entrén där bilarna rullar in står röda höstastrar och lyser upp som stopptecken, kom in här!

Här skall det nya japanska körsbärsträdet stå som vi fått i bröllopspresent av våra kära vänner Kattis o Roger, Moni o Micke o Monis goa föräldrar, Emmie o Ture. TACK!
Men vi har ej hittat det än, Jag var på Plantagen, men de 2 som stod där var så snea, sen var de slut!! Men innan hösten kommer skall det dit en =) Som marktäckare har vi en marktäckanderos vit fyld låg och kraftigt växande, Swany.

Min Basilika som jag drivit från frön är supergod och fin i den vita lillakrukan.

Denna fikus är jag lite extra stolt över. Jag har fått många små skott av min mormor Mimmi, men de har aldrig tagit sig riktigt och Denna! bara blommar o blommar och har gett mig 4st små träd till, skott av grenar jag tagit o satt i vatten o sedan i jord o de blommar också! Bedårande söta klockor!

Min finaste rabatt just nu! älskar dessa färger!

Vi hade poolparty och vi fick denna fantastiska stora vackra Hibiskus av Charlie o Petra! Den fick en hedersplats bredvid poolen som en solitär. Men min plan är att plantera mörktgröna storbladiga funkia runt om! Bara den klarar vintern, den skall få ett varmt o skönt täcke så den sover gott o vaknar torrt o varmt o blommar igen.

Nedan ser ni en oemotståndlig ros o precis så var det, skulle inte alls ha en till klätterros, men så fick jag se denna o känna doften, ljuvlig! Rosen heter Westerland och har färger som för alltid kommer påminna om min brudbukett. Kunde så klart ej låta bli...

Här har jag faktiskt legat lite under sommaren och läst och somnat till så himla rogivande och skööönt, men visst är den fin o titta på också, så läckra o glada färger!
Visst är det härligt med växter o grönska. Jag blir salig av att se o lukta, fota o plantera mina växter.
Det ger mig lugn o ro, jag kommer ner i varv o jag bara är, Flow :)

Kram Pillan

Hej,

Det var länge sedan, och många projekt i trädgården och massa foton har jag hunnit med.
Här är en ny jättefin Höstanemon, jag tyckte färgen var så intensiv och vacker!


Det här är min finaste ros, i år har det blivit några nya men min gamla fina Leonardo Da Vincie är ändå finast, här har jag lyckats fånga en i sin finaste blomning.


Huset från baksidan med en jätteskön altan m pool o rabatter. Nytt parasoll har vi köpt i år det andra blåste sönder förra hösten.

Vår frukostveranda, här kan vi sitta länge o njuta fil o smörgås, kaffe och en DN...

Vilken sommar vi haft helt underbart. Skön värme med massa sol och regn som kommit i rätt tid så gräsmattan hållt sig fin hela sommaren. Vi fick presentkort på Plantagen i bröllopspresent så en del nya växter har det blivit.
Bilder kommer :)

Kram o se you!

Pillan Fru Uhrström