Ny grönska och nysatta frön....Hur ska det gå?

0kommentarer


Hej,

Nu har jag satt mina första frön i år, det känns jättespännande. Hur ska det gå?
Som jag skrev tidigare har jag inte sått frön på länge varken inne eller perenner bara direkt sådd som krasse dill sallad rädisor rosenskära mfl sommarblommor.
Nu har jag sått frön som ska i jorden i januari, ligge under ett tuntlager jord i mörker och ev. kylas ner 1månad i kylskåpet om det ej grott på en månad i värme. Jag har täckt dem med Perlit som håller jorden fuktig och ger viss näring.
På Impectas sida kan ni läsa mer om frösådd:
http://www.impecta.se/sv/info/frosadd.html

Frön som nu ligger i sina bäddar är:
Humle Humulus Lupulus.
Stjärnflocka Rose Symphony, Astrantia Major.
Klotlök, Alium sphaerocephalon.

Jag söker grönska och nya skott o vårtecken hela tiden i det lilla jag kan nu inne.
Se vad jag ser :) Murgrönan har skjutit massa nya skott o se på de nya ljusgröna småbladen de får iallafall mig att tänka på våren vilket gör mig varm. Men visst i dag kom snön och det är så vintrigt o vackert där ute och jag önskar det snart var jul?! Alltid likadant varje år, ja inte de senaste 2 åren förstås, men innan dess om ni minns...
Regn o grått på julen o vitt o vacker i januari o februari. Då kan jag tänka Vad mysigt det vore med Jul nu, igen :) Knasigt va?

Ett annat litet nytt är knopparna på mina Orkideér, 8st, Oj vad det kommer att blomma snart i köksfönstret. De tycks tävla om flest knoppar! En har nyligen slagit ut och gav 16 nya stora vackra blommor. Fantastiskt! Jag har
inte haft sådan tur med Orkideér tidigare men NU :D

Se här då! Vi fick en jättehärlig bukett på Nyår av Nina, igen :) i jul fick vi ju Tulpaner ihop med granris.
Nu fick vi vackra rosa Rosor gifta med Blåbärsris, superläckert. Se nu! Nu har det blivit små nya gröna blad på riset och småklockor som längtar efter att befruktas och att få bli blommor och sen Blåbär... men var är Bina?! De sover...
Vi får vänta ett tag till med att fröjda oss med Blåbär. Men visst är det vackert!
Fast rosorna har torkat ser det läckert ut och de lär hålla så länge. Lite dramatiskt är det dock med de torra döda rosorna och blåbärsriset som vill leva och utvecklas och är nya och sköra. Hmm är det detta som kallas det konst tro?!

Nu ska jag gå igenom en del frön jag samlat under senaste 2 åren som jag förvarat i kylskåpet i melittafilter, mammas tips.
På nätet finns mycket bra info om hur frön skall planteras för att gro. Mörkt, Ljust, Kallt, Varmt, Tid för sådd osv.
Jag har som väl är skrivit på alla filter vad de innehåller och året då jag plockade dem.
Vill nu se om jag kan få några av dem att gro.

Hej o hå i blåbärsskogen!

Pillan

Kommentera

Publiceras ej