Mitten på Juni, sommaren är sen men Poolen är ny!

0kommentarer

Hej,

Vet ej om jag skrivit det tidigare, men vår pool gick sönder under vintern pga stormen Dagmar vilket var lite tur i oturen. Vi ville ju så gärna byta botten från turkost till svart. NU har vi fått det, tack Trygg Hansa! Vi är super nöjda. Med svart botten ser vår pool mer ut som en del i trädgården, en insjö. Ljuset speglas på ett mer naturligt sätt och den smälter in bättre.
Överdraget som vi nu satt dit är också svart vilket är super snyggt istället för det vanliga blå.

Nu ska det bli jätteroligt att plantera växter runt om poolområdet. Jag har tänkt växter som mörkgröna stora Funkia, Blå Iris, dagliljor, Bambu, upp på pergola klätterväxter som Rosen Flammentanze och Klematis Jakmanii.
I zinklådorna har jag i år blandat grönsaker och blommor. Luktärtor är min mormor Mimmis favorit, det fick bli 2 lådor för hennes skull. Hon är 89 år och pigg o glad trots krämpor o sjukdomar. Hoppas kunna få ut henne hit och se på dem när de blommar senare i sommar, då skulle hon bli glad. Fröna kommer från Hyresgästföreningen och in bästis Moni:)
Grönsaker som jag frösått i år är sallad, dill och purjolök. Purjolöken har jag förgrott inne tidigare men nu fick de komma ut. Det är fösta gången jag sår det så det ska bli spännande o se hur de blir.
Sallad som vi köpt i vanlig mataffär planterade jag ut efter vi tagit bladen nu börjar de ta sig. Det är ett enkelt sätt att få sallad på, det klarar vem som :D
Den vita dörren ni ser är ner till vårt pumphus där allt som tillhör poolen finns. Vi skulle kunna sätta upp hyllor o även ha det till jordkällare för sylt o saft osv så kanske det blir en dag kanske.

Vi har köpt 2st tomatplantor, en röd Frilandstomat Dansk Export och en gul Tomat Katiebell Gul plommon Tomat. Ska bli gott med egna tomater i salladen med egen färsk basilika som är i lådan till höger tillsammans med mer Purjolök. Jag tycker dessa lådor är perfekta i storlek och supersnygga!

Förra helgen var jag på väg o ta tag i en rabatt som behöver rensas ordentligt, men nä ush va tråkigt... Inte denna dag! Jag gjorde en ny rabatt istället :) Jag lade ut tidningspapper i botten och slipers som kanter, slipers som bara legat o stökat och nu kom till nytta. Jag tog gamla grästuvor jag grävt upp tidigare och vände dem med gräset neråt och över detta ny fint välgödslad jord.

Jag åkte en vända till plantagen för att lyxa till det med lite nya växter. Det blev en ny vit ros Snow Vit, 2st Luktpioner en Karl Rosenfield och en Sarah Bernhardt och en utblommat Backsippa som kommer vara fin till våren. Sen tog jag Röd sockblomma som jag köpte via blocket och delade på 4á så det blir en fin mur av dess härligt ljusgröna lite rosa skimrande blad. De tar sig fort o bra, så inom ett par år är det som en liten häck här bakom rosor och Pioner. För att busa till rabatten satte jag lite Akleja och smultron i rabatten. Vill att det inte skall vara så perfekt i rabatterna. Skulle det bli för rörigt så kan jag bara flytta dem.

Rosens Snow Vit´s knoppar är rosa men blommorna är vita, det ger ett skirt och romantiskt intryck. Jag tycker om dessa då de är små o söta också. Bladverket är lite mörktgrönt och glansigt precis som New Dawn.
Det tycker jag är extra fint. Med denna nya ros i trädgården har jag nu 24st Rosor och fler kommer det att bli:)
Vardag går jag runt o tittar på dem hur de utvecklas nu och nyper bort ev. löss. Rosensdag är den 2 Juli DÅ hoppas jag att de alla har börjat slå ut då ska jag gå runt och bara njuta och dofta och små prata med dem och välkomna dem hit.

Ros Snow Vit utslagen ser ändå lite ljusrosa.

Kaprifolen blommar fortfarande och doftar ljuvligt på kvällarna. Funchian har tagit sig trots kylan, men den borde vara dubbelt så stor denna tidpunkt på året. Det är fint iallafall och skapar ett gullig stilebe tillsammans med de vita lycktorna.

Om du luktar lite nu så känner du nästan den ljuma söta lite vaniljiga härliga doften av Kaprifol.
Om du ska välja en enda doftande växt, så välj äkta Kaprifol ni kommer inte att ångra er.

Det gråskåpet är fint nu när Stjärnöga tillsammans med Plättar i luften blommar.
Änglarna ber för oss och vakar över oss det känns tryggt.

Av ett gammalt fönster som min far gjort blev det ett litet växthus, el. drivbänk.
De få skott jag ännu inte tagit hand om fick en varm skyddad plats mot väggen bakom glaset.
Bara på några dagar ser man stor skillnad av värme och ny bra jord.
Dvärgsyrenen är som finast nu, den har en underbar doft man känner när man kommer nära. De vita fina Silverarv har spridit sig och skapat den ring och matta jag bara kunde drömma om. Så sött tillsammans. Ibland lyckas man :)

Funkian är också så härlig nu, den växer så det knakar. Man ser för vardag som går hur den brer ut sig och tar plats. Här kommer inga ogräs fram. Toppen! Lite senare under sommaren blir denna sort Limegrön och lyser upp så fint i skuggan och under kvällen.

Jag fick några tuvor Blåeld av min kära syster Åsa förra året, se så fina de blivit i år!
Det kan lätt få sprida sig och bre ut sig här. Jag gilar den lite vilda looken. Jag har tänkt plantera lite röda Jätte vallmo här det kommer att bli så fint ihop! Kanske några gula Dagliljor också.

Vit Akleja i närbild. Så vacker oskuldsfull och söt.

Denna ljusiga vackert blå Akleja är ny för i år. Akleja har en förmåga att beblanda sig med varandra och på så sätt få nya färger o former varje år. Det är båd charmigt och lite spännande. När man ser de väl igenkännande bladen undrar man lite vad blir det för färg, hur kommer den att se ut denna gång?!

Akleja är en av mina favorit blommor. Den tar plats, den är hög och ståtlig, den är skir och fin och lite busig den bara landar recis där den vill, och det är OK. Här har den blivit jätte kraftig och fin, den tränger på lite på rosorna bredvid bara. Får se o jag måste sära på dem eller om de kan samsas ett tag till. När Aklejan blommat över kan jag ju snabbt klippa ner den så Rosen får ta mer plats.
I år har jag frösått många olika färger av Akleja bl.a. en mörklila nästan svart. Det ska bli fint o se den bland allt rosa och vitt nästa år. Ojoj den som väntar på någe gott... Det går bra :)

Jättedaggkåpan blommar som bäst och blev mycket fin tillsammans med Mossflox och Liten Såp Nejlika och blommande Timjan. En lite oväntad rabatt blev det. För jag hade satt dessa växter förra året på en annan plats där de ej trivdes så jag behövde snabbt få ner dem i god jord, då landade de här mellan Rosorna Leonardo da Vinci och de stor trivs och snyggt blev det!

Så sött! Vet ej namnet på denna, men den blev såå fin i denna höga kruka.

Att jaga ogräs är inte alltid det roligaste och ibland ledsnar man. Här bland rosorna växte rävsvansar och jag blev tokig, nya kom upp gång på gång. NU har jag lagt marktäckande duk och barktäck över detta. Nu så ska de väl ändå försvinna. Håller tummarna!

Min nya stora favorit är helt klart Kant Nepeta. Den lyser upp och tar försig, brer ut sig och syns. På kvällen lyser den i mörkret och man blir så välkomnad när man kommer hem. Snart kommer Astrid Lindgrens rosa rosor blomma emellan då blir det ännu läckrare. Här var de 160 tulpanerna om ni minns dem, nu är de ett minne blott. Bra med nya växter som tar över så ser man inte de gamla tullisbladen, kanon bra. Tänk plantering från vår till höst så har man glädje av rabatten längre.


En tacksam ros är denna kraftigt växande mörkrosa Rosarugosa.

De svarta unorna har fått de klassiska blommorn, Pellargon och Hänglobelia.
Snyggt hållbart och tåligt.

Petunior är också hållbart och klarar sig länge utan omvårdnad. Men bäst mår de om man löpande tar bort de vissna blommorna och frön som kommer ganska snabbt.
Denna lilla Cyklen som gjort sitt blev tillsammans med denna lilla zinkbalja ett fint stilebe vid vår entré.

Jag hoppas att denna blogg gett er lite inspiration att plantera och fixa där hemma.
Jag kan vara ute hur mycket som helst just nu.
I går trotsade jag regnet och tog skottkärran och gick till en plats längst ner i vårt område där det finns sten jord mm som bara ligger. Jag tog med hela skottkärran full med stora fina stenar jag sedan lade runt olika rabatter.
Men det kan jag visa mer i nästa inlägg.

Kramis i solen för nu kom den äntligen fram!!

Eder Pillan i trädgården vardag.

Kommentera

Publiceras ej