Hej alla goa läsare!

Känner ni våren i luften, värmen pirret i kroppen o knoppen!
Så himla härligt.
I helgen blir det näsan i jorden o rumpan i vädret minsann. Jag ska sola nacken :)

I går beställde jag massa fina blommor på Odla.nu.
Åh jag bara längtar att få hämta ut dem och få ner dem i jorden hemma hos mig.

Jag har bestämt mig för att göra om 2st mindre rabatter till en jättestor rabatt framför huset på baksidan och behöver då fylla med massor med fina blommor. Runt allt detta blir det sedan enheldel fint grönt, vad vet jag ej ännu. Det är så soligt på denna sida så jag vet ej om Funkia funkar :) men kanske det finns soltåliga sorter med, har ej hunnit kolla det.

Seee! Visst är det underbara blommor jag hittat!? 


Papaver orientalis
Blommar under försommaren med ljuslila blommor och en praktfull plommonlila mitt. Bäst färg får Patty´s Plum i halvskugga men tål även full sol. Lättodlad. Ca. 60 cm. Härdig i stora delar av landet om jorden är väldränerad, kan behöva täckas i norr. 3 st.

  
Echinacea purpurea
Mörkrosa, dubbla, roliga etageblommor, vacker även som snittblomma. Gillar varm, mullrik jord i full sol. Blommar i juli-oktober. Härdig i stort sett hela landet vid god dränering och skyddad växtplats. Blir ca. 80 cm hög. 3
  
Paeonia lactiflora
En krämvit, doftande skönhet. Denna underbara pion är en av de bästa dubbelblommande vita sorterna. Blir ca. 90 cm hög och blommar i maj-juni. Har inga stora krav och kan odlas i hela landet. 1 st.

  
Paeonia lactiflora
Denna eleganta pion har fyllda mörkt röda blommor. Den blir ca. 85 cm hög och blommar i juni-juli. Lämplig som snittblomma. Planteras grunt i humusrik, kalk- och lerhaltig, fuktighetshållande men väldränerad jord i sol-halvskugga. Mycket härdig. Kan odlas i hela landet. 1 st.

 
Phlox paniculata
Den första flox med gultonade kronblad! Ganska små rosa blommor med gulgröna inslag i stora blomklasar. De ljusgula knoppar är inneslutna i rödbruna hölje. Lättodlad och har inga större krav på jorden. Trivs i full sol men blommar snällt även i halvskugga. Härdig och kan odlas i stort sett i hela landet. Blommar i juli-september. Blir ca. 60 cm hög. 6 st.

Kraaam Hela Helgen!

Eder Pillan

 

Hej!

I helgen var jag på årets första trädgårdsmässa; Rum o Trädgård i Kista.
I år visste jag lite vad som väntades vilket gjorde den bättre än förra året.
Mitt mål i år var att köpa sticklingar av Fuchsior och Pelargoner och att få massa inspiration.
Och det fick jag, alltihop :D
Nedan liter inspirerande bilder från Mässan och mina små fynd:

Jag tyckte ljusen var så fina...

Vilket fint litet växthus VILL HA :) Och ett i stor storlek oxå tack. ;)

Glad Påsk, snart dags o detta gav lite fin inspiration, ganska lätt o fixa själv.

Findukning i antikstil, kanske till bröllop?!

Vilken fiiin dukning, oj vad blommor o fina kvistar, mer inspiration att duka lite galet o övervuxet precis som jag vill ha det i min trädgård.

Antikhörnan, här ville man ha massa saker, men de är alltid lite för dyra på mässan när man vet att man kan hitta ute i landet o på loppisar till helt andra priser, men kul o se.

Till mina sticklingsfynd o lite annat:
4st Pellargon sticklingar som ska bli stora o gröna o fulla av härliga blommor.
Kul med lite nya sorter min favorit är ju annars Mårbacka.
Det blev några helt olika sorter o färger, men tomten är stor så jag får dela upp dem så de passar i färg runt om huset men visst är de lite roliga o söta?!
H-Appleblossom Rosebud
2at Appleblossom Rosebud, Vita med rosakanter.
L-Mallorca
1st L. Mallorca, Rosa m orange strimlor
D-Jer-Rey  (Äng)
1st D Jer-Rey (Äng) Djuptvinröd

Det här är mina gamla Pelargoner som nu fått ny jord o nytt liv, de små sticklingarna tog jag när jag klippte ner dem. Ett litet expriment vi får se om de tar sig.

Mina fina Fuschia sticklingar i en korg! Jag fick tipset av trädgårdsmästaren, ställ dem i en pappåse så du kan flytta dem ut o in, så fort det är plussgrader ute skall de vara ute sen ska de in för natten.
Lady in GreyMarinka
Lady in Gray U/D, Marinka H/E
Gina Bouwman*Royal DiamondWhiteknights Pearl
Gina Bouwman U/D, Royal Dimand H/D, Whiteknightspearl U/E
U=Buske H=Hängande,

Så här fina ska dessa små söta sticklingar bli. Helt fantastiska, jag har tyckt om dem tidigare men NUUU Oj vilken upptäkt det ska bli så spånnande o se om jag kan få dem till stora frodiga buskar i år. Jag ska vårda dem ömt och med mycket kärlek. Jag fick lära mig att de trivs bäst i blåst o regn?! Perfekt för vår svenskasommar, eller hur :)

Hittade ett litet fint Fikonträd för min Medelhavsträdgård på baksidan där solen ligger på hela tiden, bästa söderläge.
Enl. säljaren har vi frukt på trädet om 3år, tiden går fort vi är snart där =) Detta ex kostade 100kr ett stortträd kostade 800, värt o vänta jag vill ha så mycket nu.
På vintern ställar man bara ner det i jordkällaren och låter det vila som en liten björn i ide tills våren kommer o värmen.

Måste ju bara passa på o visa mitt fina köksfönster. Nu är de flesta av Orkideérna i full blom och ett par har knoppar som slår ut närsom. Helt underbart, jag känner mig lite som en mormor som har blommor överallt o bara njuter av dem o pysslar med dem vattnar o ger näring. Men det är roligt, fint och ett skönt tidsfördriv att fixa med sina växter, verkligen avkopplande iallafall för mig. Vad tycker du?

En dröm i vitt med en fantastisk Mårbacka bakomsig.

Orkidéer är som små konstverk och jag gluttar o glanar på dem titt som tätt.
Men nu längtar jag efter andra blommor många andra sorter o färger och värme och VÅR!

Kramis i vår värmen
Eder Pillan

Det är den 1 Mars och solen skiner snön är nästan helt borta och det pirrar i kroppen Nu är våren här! Äntligen.
Inne blommar Krokus och Pärlhyacinter förfullt, Tulpanerna har snart blommat över men de är så härliga i sin färgprakt så de får stå kvar ett tag till.

Jag är så nyfiken så på alla de 100 tulpaner jag satte för 2år sedan om de blommar igen i år. Förra våren var det en ren fröjd att komma hem och se de 100 färgsprakande tulpanerna vid entrén. Jag planterade och sådde massa Förjätmigej runt om alla lökar i hopp om att i år 2012 skall Tulpanerna lysa i ett ljusblått hav av sköna Förgärtmigej, hoppas hoppas.


Narcissorna är som små solar jag måste köpa fler dessa har snart blommat över... oj oj bäst o åka till torget med det samma...

Vita Pärlhyacinter var lite nytt för mig i år, jag tycker om vita blommor o dessa var ju helt bedårande :D

Njut av ljuset och ha en riktigt skön helg!
Försök hitta en liten plats i lä o njut av solen o värmen, det behöver vi alla nu.

Jag ska sätta massa frön i helgen. De jag satte tidigare har det gått så där med... nu står de ute, de var i kylen en tag men sen storhandlade vi o då åkte dom ut... får se om det blir ett under o de tittar upp i vårvärmen.

Så här fint var det i trädgården i Maj förra våren:
http://pernillavardag.blogg.se/2011/may/

Kram Hela Dan <3

Pillan